Les joguines es trenquen. Forma part de la seva vida. Els infants hi juguen amb la seva energia tan característica, com si no hi hagués un demà, i és molt habitual que alguna de les seves parts salti o s’esquerdi.

És cert, però, que hi ha uns quants trucs que podem fer per intentar que no es trenquin tan de pressa:

  • Comprar joguines de qualitat. Ens hem acostumat molt a les joguines que ens semblen econòmiques, però sovint acaben sortint molt poc a compte per la poca qualitat que tenen. És preferible invertir en joguines de qualitat, de bons materials i acabats a tenir-ne moltíssimes que es trenquen amb només mirar-les.  
  • Tenir-les endreçades. L’ordre ens permet, a més de fomentar hàbits i rutines en els infants, evitar accidents com trepitjar o entrebancar-nos amb una joguina. Si mantenim l’ordre a casa és poc probable que les trenquem sense voler i que ens fem mal.  
  • El manteniment. A part de rentar-les per fomentar la higiene (especialment els peluixos i joguines de tela, ja que acumulen molta pols i bacteris), és recomanable revisar-les de tant en tant per poder comprovar si hi ha alguna peça en mal estat que, fins i tot, pot suposar un risc per als infants que hi juguen.  
  • Les piles. Les joguines electròniques que utilitzen piles com a font d’energia sovint es trenquen pel mal manteniment del mecanisme on es col·loquen. És important retirar-les quan no les utilitzem i fer servir només piles en bon estat (i molt millor si són recarregables!).  

 

Però inevitablement, per molt bé que les cuidem, les joguines es trenquen. Què podem fer en aquests casos?? Us deixem 5 idees en funció del material de la joguina per poder reparar-la i continuar gaudint d’estones de joc: 

  • Tela. Sovint es tracta d’estrips molt fàcils de cosir amb una mica de fil i agulla. Si l’estrip és més gran, pots utilitzar retalls de tela per fer un pegat i reparar la joguina.  
  • Fusta. Tenim disponibles diferents coles que ens permeten unir peces de fusta. Cadascuna té la seva manera d’aplicació, fixa’t en les instruccions abans d’utilitzar-les. Una altra opció és replicar la peça amb una fullola i una serreta.  
  • Cartró. Sovint es tracten de trencaclosques. En aquest cas, una bona opció pot ser replicar la peça amb un tros de cartró rígid. També pots optar per enganxar la peça en una altra superfície i retallar el contorn.  
  • Plàstic. El plàstic és un dels materials més difícils de reparar, ja que a les llars no acostumem a tenir bons recursos per reparar-lo de manera adient. Però si disposes d’una pistola de silicona, pots unir les peces. Aquesta solució, però, no és gaire resistent pel que és apte sobretot per joguines o parts de joguines que no hauran de suportar cops molt forts. També es pot fer servir algun material fixador com el revolucionari sugru!
  • Joguines electròniques. Habitualment aquestes joguines deixen de funcionar perquè el compartiment de les piles s’ha fet malbé. Canviar-lo no és gaire complicat, així com tornar a assegurar alguna connexió que s’hagi afluixat.  

 

Hi ha moltes opcions per reparar una joguina trencada i, en moltes, els infants poden ajudar-nos a arreglar-la. Pintar, cosir, enganxar,… són pràctiques que col·laboraran en el seu desenvolupament, a més de divertir-se molt i aprendre! 

També podeu acostar-vos a algun equipament o espai on us ajudin a repara-les. A l’Hospital de les Joguines hi trobareu a la Noemí, la Doctora de Joguines, que us ajudarà a reparar joguines tradicionals, de fusta o tela. Al  Millor que nou també us poden ajudar amb molts tipus de joguines! 

 

Però recordeu que la millor estratègia per evitar que una joguina es trenqui és cuidar-la!