Ho hem parlat molt sovint al blog, articles i entrevistes i, òbviament, no som les úniques persones que ho pensem: els infants tenen massa joguines. Segur que totes som capaces de pensar en alguna llar on visquin infants i visualitzar, ben fàcilment, desenes i desenes de joguines que els acompanyen en el seu creixement. Tantes, que moltes tan sols s’utilitzen unes poques vegades abans de ser descartades.  

L’any 2017 es van vendre al mercat espanyol gairebé 1.560 milions d’euros en joguines segons la nota de premsa d’AEFJ (Associació Espanyola de fabricants de joguines). Durant l’any 2016 van ser 1.130 milions. És un mercat que, malgrat l’impacte de la crisi econòmica, ha mantingut força estables les seves vendes i que, en els últims anys, no ha parat de créixer. 

El model de consum és el mateix que impera en altres sectors dirigits a persones adultes: s’ha aconseguit generar una suposada necessitat per tal que el consum mai decreixi. S’ha primat la quantitat a la qualitat, i a la sostenibilitat. La gran majoria de joguines que comprem s’utilitzen poc i acaben a les escombraries, on seran incinerades.  

I aquesta manera de consumir joguines té efectes indesitjables amb afectacions molt diverses: 

  • Els infants acaben hiperestimulats, apàtics i insatisfets, especialment en èpoques de molts regals, com el Nadal. S’ha parlat sovint de la síndrome de l’infant hiperregalat, la reacció de la ment infantil a situacions tan plenes d’estímuls que no poden acabar de gestionar, generant diferents estratègies per sobreposar-se. Els infants hiperregalats sovint reprodueixen comportaments egoistes i egocèntrics, costant-li molt valorar els objectes o regals que reben. A més, aquesta abundància de joguines resta als infants la possibilitat d’explorar més a fons la seva imaginació i creativitat.  
  • El planeta i el seu benestar. Cada joguina fabricada implica l’ús de matèries primeres i de l’energia necessària per aconseguir-les. Igualment, hem de tenir en compte l’energia utilitzada per transportar-la, així com l’impacte de la joguina quan, finalment, es transforma en residu: sovint acaben incinerades o enterrades, deixant al medi ambient restes de la seva existència durant anys i anys.  

Aquests són els dos motius principals que ens van portar a engegar aquest projecte i iniciar un canvi en el model de consum de joguines actual. La reparació, l’intercanvi, la reutilització, la transformació, el consum conscient, les experiències immaterials… Són moltes de les alternatives a aquesta manera de consumir joguines que només ens provoca que comprem i llencem sense criteri ni reflexió.  

Inscriu-te al butlletíper estar al dia del projecte i assabentar-te dels tallers de reparació i creació de joguines que oferim! 

I encara tens l’opció d’aconseguir el conte de la Tom enviant un correu a info@espaiambiental.coop