El joc i les joguines que utilitzem quan som petites no estan dissenyades de manera independent de la societat on s’utilitzen. Això vol dir que estan carregades de significat i de significats socials i molt poques són neutres. Són, per tant, objectes que transmeten els valors o alguns dels valors imperants a la societat

Aquest fet es feia palès clarament amb el sexisme a través de una varietat enorme de joguines: aquelles destinades a imitar tasques reproductives, com les cures, l’atenció de la llar, l’educació infantil,… eren majoritàriament roses o de colors clars i pastel. En canvi, en aquelles joguines més vinculades a l’espai públic, als vehicles o l’aventura el color predominant era el blau, acompanyat per colors més foscos o estridents. Les joguines dividides per nens i nenes. Encara avui, entrar en segons quines botigues de joguines equival a entrar al món del blau i el rosa, on cadascú té unes estanteries assignades en funció dels seus rols de gènere. 

Afortunadament, això ja fa uns anys que va començar a canviar. Avui ja podem trobar cotxets infantils en blau, altres colors s’han normalitzat, com ara el verd, el taronja, i les disfresses de determinades professions (metgessa, policia…) ara també estan dirigides a les nenes.

Malgrat això, hi ha alguns àmbits on les joguines continuen sent pensades pels nens, i aquelles vinculades a la ciència i la tecnologia és un dels casos més remarcables. Podem vincular aquest fet (i molts altres que serien d’un anàlisi molt profund i interessant) amb les diferències entre la presència d’homes i dones a les carreres científiques o enginyeries: ja des de petites ens expliquen que el nostre lloc al món no són aquest tipus de professions. Això és o era molt visible sobretot als catàlegs de joguines, on en els apartats de joguines científiques o tecnològiques sovint apareixen nois i cap noia. 

Per sort, són moltíssimes les nenes i dones que no s’han deixat portar per aquest rol de gènere i gràcies a elles tenim grans exemples de dones que han aconseguit grans fites en el món de la ciència i la tecnologia. I aquesta és la primera de les nostres recomanacions, que no és una joguina, però si un llibre ple d’històries de dones que van anar obrint camí per les que vindriem, i van marcar la diferència amb el seu coneixement i habilitats. El compendi de llibres de “Cuentos de buenas noches para niñas rebeldes. 200 historias de mujeres extraordinarias” inclou les històries de dones que han resaltat en diferents àmbits, entre ells, grans científiques o enginyieres i que ens poden servir per exemplificar que les dones hauriem de poder arribar on volguessim.

 Si parlem de joguines com a tal, per sort ja podem trobar alguns exemples de joguines que trenquen amb els estereotips. Existeixen diferents jocs científics que han inclòs a les nenes en el seu packaging, com és el cas de “Mi primer kit de ciencias” (a partir de 4 anys) o “Fabrica de experimentos” (a partir de 8 anys). 

Pel que fa a les joguines més enfocades a les enginyieries i la construcció, trobem el “Condis 95 piezas de construcción”, un joc de construcció en 3D que en el seu disseny s’han utilitzat tot tipus de colors, tant aquells vinculats a les nenes com als vinculats als nens. De la mateixa manera, Roominate, un joc de construcció que inclou cablejat, motors i altres enginys permet a les nenes vincular-se amb el món de la enginyeria d’una manera creativa que promou la resolució de problemes. 

Així que ja veieu, per sort comencen a haver opcions perque les nenes sapiguen que la ciència la tecnologia també és per elles!

 

 

Si vols desenvolupar projectes d’Aprenentatge i Servei de Consum Responsable de Joguines a la teva escola o municipi, escriu-nos a info@espaiambiental.coop!