Ha acabat el curs, i han arribat les vacances i la calor. En aquestes dates, època de casals d’estiu, campaments i altres activitats de lleure pensades per les vacances escolars, una de les activitats estrella són els jocs d’aigua.

I no és d’estranyar: divertits, suposen sovint un repte als infants alhora que es remullen i refresquen en dies on les temperatures a vegades són insuportables. No ens enganyem: a qui no li agradaria un migdia de juliol o agost remullar-se una mica abans de continuar treballant?

Malgrat això, molts d’aquests jocs d’aigua reprodueixen pautes de consum basades en el model insostenible que ens ha portat a la situació actual. Ha arribat l’hora de canviar algunes coses en els jocs d’aigua i demostrar als infants que ens podem divertir alhora que cuidem del nostre planeta.

Us compartim quatre consideracions per tal d’intentar que els nostres jocs d’aigua siguin més sostenibles:

  • Els globus, siguin dels comuns o dels d’aigua, són elements totalment insostenibles: no sols pels materials, tintes i energies utilitzades en la seva fabricació, sinó que el seu temps d’ús és molt, molt petit i, sovint, acaba tornant al medi. A partir d’aquí, molts són ingerits pels animals, que els confonen amb aliments, provocant patologies greus i, fins i tot, la mort. Així que eliminar-los dels nostres jocs d’aigua és un primer pas importantíssim. Podem substituir-los per xeringues, que permetran als infants apuntar i llençar aigua als companys i companyes.
  • La mateixa problemàtica trobem amb molts elements plàstics d’un sol ús que s’utilitzen: gots, plats, palletes… la seva fragilitat fa que difícilment els puguem reutilitzar i que, per tant, generem una gran quantitat de residus plàstics que hem fet servir molt poca estona. Podem canviar tots aquests elements pels seus homòlegs reutilitzables d’algun material sostenible o reciclat i aprofitar-los no sols aquest estiu, sinó molts altres.
  • Un altre dels materials molt utilitzats són les esponges, que sovint són de materials plàstics i no acostumen a durar gaire. Podem fer esponges amb tovalloles velles que ens permetrà que absorbeixin cerca quantitat aigua i, després d’utilitzar-les, rentar-les i tornar-les a fer servir força temps.
  • Per últim, però no per això menys important, està la gestió de l’aigua que realitzem. Si volem que els infants acabin xops fins a dalt, els jocs d’aigua no són, en cap cas, la millor opció. En aquest cas, podem anar a la platja, a una piscina municipal o alguna de les fonts públiques que s’habiliten. En tots aquests casos, l’aigua s’aprofita molt més.

Si  el que volem és una remullada que refresqui als infants, podem buscar tots aquells que optimitzin l’ús de l’aigua i minimitzin el seu malbaratament.  L’aigua és un recurs cada cop més escàs i, entre totes, hem de construir una societat que no la malbarati.

A més, hem de debatre en profunditat l’ús de joguines que reprodueixen situacions carregades de violència, com ara pistoles, rifles,… Normalitzar, a través de joguines, actituds tan violentes com disparar a una altra persona, ens hauria de fer pensar quina classe de societat volem. Més sostenibilitat i més pau.

 

Us animeu a canviar els vostres jocs d’aigua?

Amb aquests petits canvis podem adaptar els jocs que sempre hem fet per fer-los més sostenibles.  

Inscriu-te al butlletí per estar al dia de totes les novetats del projecte!