El costat fosc d’unes festes brillants

Ja tenim aquí el Nadal! I, uns pocs dies després, arribaran els Reis d’Orient per omplir les nostres cases de regals i alegria. Però, on van els Reis a buscar les joguines que reparteixen per occident? Si venen d’orient, aniran a buscar-les allà no? 

Això mateix es van preguntar un grup de periodistes del diari The Guardian i activistes de les ONG’s Solidar Suisse i China Labor Watch quan van arribar a la ciutat xinesa de Heyuan, on es fabriquen joguines de la marca Disney i BuzzBee Toys. I és a orient (Xina, Malàisia, Indonesia, entre d’altres) on, des de la dècada dels 70, es concentra més de la meitat de la producció mundial de joguines. És el que es coneix com a deslocalització: produir a un continent, on el cost de producció és molt menor, i tenir l’empresa a un altre.

Les persones que van fer la investigació, van descobrir i revelar que les persones encarregades d’aquesta producció patien condicions infrahumanes, sense cap tipus de respecte de les lleis laborals més bàsiques i cobrant un sou miserable. A més, després s’han de transportar a milers de quilòmetres, amb les emissions de gasos d’efecte hivernacle que això comporta. 

Per altra banda, la gran majoria de les joguines estan construïdes amb materials tan diversos que les fa impossibles de reciclar, generant un immensa despesa d’energia fòssil en la producció i un gran cost en quant a la seu tractament posterior com a residu, que, una vegada han acabat la seva vida útil, acaben a incinerades i enterrades a un abocador. 

 

Que podem fer?

Amb tot això i tornant al títol d’aquest article: és possible joguines de manera sostenible i respectant els drets de les persones treballadores? Resposta: I tant que és possible!!

Us oferim diverses alternatives on poder comprar joguines fetes amb material sostenible, de proximitat i on es respecten els drets laborals de les persones treballadores:

  • Regalar experiències immaterials: fer activitats amb amistats i família per compartir temps de qualitat, sense la necessitat d’un objecte. Aquests tipus de regals es transformen en records molt importants!
  • Joguines de segona mà: Estalviem diners perquè són més econòmiques que les noves. S’estalvien els materials d’una nova joguina i l’energia per fabricar-la i transportar-la. És una joguina menys que no es transforma en un residu.
  • Joguines de proximitat: Són aquelles joguines que s’han fabricat a prop d’on es compren, evitant les importacions de joguines de països llunyans. S’estalvia l’energia per transportar-la. Ens garanteix que s’ha acomplert la normativa ambiental i laboral.
  • Intercanviar joguines al Renova la teva joguina!: Estalviem diners perquè no els necessitem. S’estalvien els materials d’una nova joguina i l’energia per fabricar-la i transportar-la. És una joguina menys que no es transforma en un residu.
  • Llogar una joguina: S’estalvien els materials d’una nova joguina i l’energia per fabricar-la i transportar-la. Podem provar una joguina abans de comprar-la i saber si realment ens agrada. És una joguina menys que no es transforma en un residu.
  • Comprar a comerç just: No consumim joguines que s’han fet en condicions d’explotació a les persones o al medi ambient.
  • Aconseguir joguines amb valors: Transmeten valors positius que faciliten una societat més justa i sostenible.

En aquest enllaç del mapa Barcelona + sostenible podreu trobar tota mena d’establiments i equipaments públics i/o privats que vetllen per un món més just, solidari i sostenible. 

Si vols desenvolupar projectes sobre Consum Responsable de Joguines a la teva escola o municipi, escriu-nos a info@espaiambiental.coop!