El joc simbòlic permet als infants reproduir situacions de la vida quotidiana o inventar-les, atribuint als objectes significats socials. Aquest tipus de joc ens permet que un pal es transformi en una flauta o un tros de fusta en un vaixell pirata! Per això, abans de parlar de crear joguines volíem fer una menció a la capacitat infantil de treure joguines de qualsevol objecte que tinguin al seu abast. Una capsa, una pedra, una tela… es poden transformar en tot allò que la imaginació i l’infant necessiten per jugar.

Dit això, però, una activitat meravellosa i molt estimulant pels més petits és la creació de joguines a partir de materials variats. I, quan aquests materials són residus, a més d’una divertidíssima activitat, es transforma en una activitat de reutilització i d’introducció a l’economia circular (això, potser, pels més grandets ). 

Aquesta activitat es pot adaptar a les necessitats de cada infant o grup, però tenim diferents propostes que es poden adaptar moltíssim:

  • Una opció és tenir diferents models de joguines ja creades (sigui una foto o el model real) i que els infants l’hagin de reproduir. 
  • Una altra variant és que els infants disposin de molts materials diversos (papers, treta bricks, capses, cd, cordes, filferro… ) i creïn la seva joguina donant corda a la seva imaginació i capacitat de creació. 
  • Una última opció, adient pels infants més grans, és aquella amb un primer pas on els infants dissenyen en un full la joguina que volen construir. Amb el disseny fet, hauran de recollir els materials necessaris durant uns dies per poder-la construir després. 

I, si teniu ganes de fer la primera opció, us volíem deixar una selecció de tutorials que van sorgir durant el confinament i que ens semblen molt entretingudes i originals.

 

  • L’Aula Ambiental de Sagrada Família va presentar, per la celebració del Dia Internacional del Joc organitzat pel Casal Infantil Fort Pienc, aquest tutorial amb 3 joguines per fer amb un cd vell.

 

 

  • El programa Renova les teves Joguines va haver d’ajornarl’edició de l’intercanvi que es realitza cada any a la primavera. Però van organitzar una acció virtual amb la qual es va crear la 1a Exposició Virtual de Joguines Fetes a casa, que podreu trobar a Instagram amb el hashtag #ExpoRenovaJoguines. 

  • El casal Infantil Cotxeres Borrell ha fet aquest recull amb totes les propostes que van elaborar durant el confinament. Entre elles, trobareu moltes de creació de joguines ! 

 

I aquests només són 3 dels moltíssims exemples que podeu trobar a internet per crear joguines aprofitant materials i objectes. 

 

Jugar de manera responsable és possible! Consulta el Manifest de famílies consumidores responsables de joguines per conèixer altres accions de consum responsable de jocs i joguines i adhereix-te!