A vegades, ens costa recordar que les joguines i els jocs estan carregats de significacions socials i de valors, que els infants reben com a input social, igual que, per exemple, les històries dels contes.

Tot i que no és un input 100% determinant, és innegable que els valors que hi ha darrere de les joguines influeixen en la socialització dels infants i poden reproduir les mateixes.

Un exemple molt clar són aquelles joguines simbòliques que representen tasques reproductives o de la llar (el bressol de les nines, les cuinetes, els estris per netejar…) que habitualment es venen de color rosa, pel que generen un rebuig sovint automàtic en els nens i, per tant, no juguen a reproduir aquest tipus de tasques, que continuen relegades a les nenes i, un cop adultes, dones. Molt sovint, som els adults els que condiconem als infants a rebutjar-les, ensenyant-lis que ells no haurien de jugar amb aquest tipus de joguines, d’aquests colors o que reprodueixin aquestes tasques concretes.

Per aquest motiu, dins del consum responsable de joguines és molt important analitzar els valors que hi ha en la mateixa. Teníem moltes ganes de fer aquesta entrada per compartir els nostres jocs de taula preferits.

Som-hi?

Guardianes de la Pacha Mama

Un magnífic i divertit joc d’Ekilikuá on els participants han de col·laborar per superar els diferents reptes i proves per tal de salvar, el grup, el planeta. Per infants a partir de 7 anys, ens permet analitzar les conseqüències del nostre model de consum i de tot el que podem fer per conviure més sosteniblement al planeta.

 

Little Office

Little Office és un joc de cartes de Little Revolutions per infants a partir de 4 anys que te quatre formes diferents de jugar, però totes amb el mateix objectiu: desmuntar els estereotips de gènere vinculats a les professions i oficis.

 

Eva

Un joc de taula de l’Associació Dekimba sobre la captivitat dels animals i en el qual els participants han d’ajudar a una ximpancé utilitzada des de fa anys per fer anuncis de televisió, a arribar fins a un santuari de primats, on podrà tenir una vida una mica semblant al que hagués estat en llibertat. És un joc de taula cooperatiu per infants a partir de 4 anys.

 

Chocolate Mágico

Un altre joc de l’editorial espanyola Ekilikuá, aquest cop per infants a partir de 7 anys, en el que descobriran una mica el funcionament de la industria i el concepte de comerç just; ja que han d’ajudar als indis Chocolat a alliberar les seves terres i poblacions de l’explotació a la qual els te sotmès el Rei Sanguijuelez per aconseguir el cacau que cultiven a les seves terres. Un increïble i divertit joc que encanta als infants i ens permet treballar temes tan complexos com el comerç internacional i les condicions de treball.

 

Ara ja teniu 4 bones opcions si aviat heu de fer un regal a algun infant i voleu que sigui un joc amb valors.

Recorda que també pots optar per una joguina recuperada pel projecte Joguines Vives o el conte de la Tom enviant un correu a info@espaiambiental.coop