Sovint, quan valorem l’impacte mediambiental d’un objecte com una joguina obviem un aspecte molt important: el transport. La globalització i el model actual implica que les matèries s’extreuen en un lloc determinat, que seran transformades en una joguina en un altre punt del planeta per finalment tornar a viatjar fins al lloc on serà venuda i comprada.  

Aquests viatges que efectuen les joguines que comprem impliquen el consum de tones de combustible, siguin traslladades amb el transport que sigui. Per aquest motiu, quan busquem consells per consumir joguines de manera més sostenible, un dels tips que no ens cansem de repetir és intentar comprar joguines fetes aquí, al territori, intentant que siguin el més properes possibles. 

Tot i que moltíssimes empreses del sector també han deslocalitzat la producció i la gran majoria de joguines que comprem es fabriquen al sud-est asiàtic, València és una comunitat autònoma amb una gran tradició, i Catalunya també.  

Goula, per exemple, és una empresa que va iniciar la seva trajectòria als anys 40, a un taller de Vic i que avui dia continua a la mateixa vila, tot i que ara l’empresa forma part de la multinacional DISET. També manté un de les seves principals característiques: la utilització de la fusta com element principal de les seves joguines. 

Educa-Borrás neix de la unió de dues empreses que van començar fa anys, i juntes porten molts anys fabricant joguines a Sant Quirze del Vallés, on hi treballen prop de 150 persones.  

Londji és una empresa més joveneta, però que porta prop de 15 anys innovant en el sector de les joguines, dissenyant joguines educatives i amb un disseny molt cuidat. I estan fetes al seu taller a prop de Banyoles amb materials sostenibles. Igual que Vetas y Virutas, els creadors de l’encaixable que teniu a la imatge inferior, busquen els materials més sostenibles perquè l’impacte sigui menor i l’experiència dels infants molt millor. A més, fan tot a mà al seu taller d’Hospitalet del Llobregat. 

Us convidem a que investigueu on s’ha produït aquesta joguina que penseu comprar i que aposteu sempre per joguines fetes a casa. Així no sols reduirem l’impacte del nostre consum: també sabrem que per fabricar la joguina s’han respectat els drets laborals de les persones treballadores.  Per això, el punt 12 del nostre manifest és sobre preguntar-se per l’origen de les nostres joguines, per qui les ha fet, com, amb què i on.  

Inscriu-te al butlletíper estar al dia del projecte i assabentar-te dels tallers de reparació i creació de joguines que oferim!  

Adereix-t’he al Manifest de les famílies consumidores responsables de joguines i descobreix altres maneres de consumir de manera responsable a la Guia Alternativa per famílies