Ara que arriben les vacances i tenim una mica més de temps per dedicar a aquelles tasques que en el dia a dia no trobem temps per fer-les, és l’època ideal per fer una revisió i una posada a punt de les nostres joguines. 

per què? 

Doncs perquè el manteniment i la reparació és una de les millors opcions per allargar la vida útil de les joguines. Si li fem una posada a punt, cada joguina durarà molt més temps i evitarem que desperfectes petits vagin a més inutilitzant la joguina per sempre.  

El més important és tenir en compte de quin material està feta, ja que això condicionarà tant la neteja com la reparació. A continuació compartim amb vosaltres algunes recomanacions per tenir en compte per cuidar les vostres joguines! 

 

Jocs de taula i trencaclosques  

Podem utilitzar un drap una mica humit i netejar els taulells amb moviments suaus.  

És freqüent que se’ns perdin o trenquin algunes peces d’aquests divertits jocs. Per això, moltes editorials tenen un servei de reposició de peces i us les fan arribar a casa sempre que continuïn tenint el joc en estoc.Podeu conèixer alguna d’aquestes editorials a la Guia alternativa per a famílies sobre consum responsable de jocs i joguines.  

Per intentar evitar perdre peces d’un trencaclosques, podem marcar-les amb un número o lletra. Així, quan ens trobem una peça per terra, podem saber fàcilment de quin trencaclosques és i tornar-lo a la seva capsa.  

 

Joguines de fusta   

Les joguines de fusta acostumen a durar molt de temps. Més encara si les mantenim en bon estat! Per netejar-les podem utilitzar aigua i vinagre (o sabó) primer i després només aigua.  

Quan la intensitat dels colors vagi disminuint per l’ús i pel temps, podem repintar-les amb les pintures que més ens agradin adients per fusta! 

En cas de necessitar una reparació haurem de valorar l’ús de cola o l’elaboració d’una peça de substitució.  

 

Joguines de tela  

Aquestes acostumen a incorporar una etiqueta on s’especifiquen les característiques dels materials i com s’han de rentar. La gran majoria poden fer-ho a la rentadora i la millor manera d’eixugar-les és al sol.  

Amb fil i agulla gairebé sempre podrem arreglar els descosits que van apareixent amb l’ús. També podem aprofitar retalls de tela que tinguem a casa per reparar algun estrip.  

 

Joguines de plàstic  

Tot i que pot semblar un material més senzill de mantenir, acostuma a ser fràgil, delicat i molt fàcil de trencar amb cops. Per això, és important guardar bé les joguines d’aquest material, evitant trepitjar-les.  

Es poden netejar amb sabó o aigua i vinagre, deixant que s’assequin bé.  

En el cas d’una joguina trencada, si les peces es poden tornar a ajuntar, podem utilitzar silicona, tenint en compte que acostuma a ser una reparació que no dura gaire.  

 

Joguines elèctriques 

Sempre és millor utilitzar-les connectades al corrent o escollir piles recarregables. Tot i que poquetes, comença a ser habitual trobar joguines que funcionen amb l’energia que hi transferim o amb energies renovables, incorporant plaques solars o que funcionen amb el vent.  

És important que, si utilitzen piles, treure-les quan no utilitzem les joguines i mantenir el porta-piles net. Podem utilitzar un raspall i, en cas necessari, substituir-lo aprofitant el d’una altra joguina.  

Si algun cable s’ha soltat de la placa mare, fent que la joguina no funcioni, el podem tornar a soldar amb estany perquè torni a fer connexió.  

 

Seguiu aquests consells, que us ajudaran a poder fer una bona posada a punt a les vostres joguines i així allargar la seva vida útil. 

Descobreix altres maneres de consumir joguines de manera sostenible a la Guia alternativa per a famílies sobre consum responsable de jocs i joguines 

I comparteix amb les teves famílies amigues! De ben segur ho agrairan.