El passat dimarts 28 de maig es va celebrar en molts països del món el Dia Internacional del Joc. Aquest dia va ser fundat per l’Associació Internacional de Ludoteques (ITLA) l’any 1999 per tal de celebrar, remarcar i promoure la importància del joc en la vida de les persones de qualsevol edat. És un dia molt lligat a la infància i als seus drets, ja que la Convenció sobre els Drets de l’Infant inclou en el seu article 31 el dret de la infància a jugar.

És, per tant, un deure social, garantir als infants la possibilitat de jugar, que hauria de ser la seva activitat principal.

I, si parlem de jugar,  inevitablement hem de parlar de les joguines, objectes que han acompanyat a la humanitat durant segles. Igual que molts dels objectes que hem inclòs en la nostra vida diària, han evolucionat i s’han diversificat de manera extraordinària i conèixer la seva història és conèixer també una part de la història de la humanitat.

Un dels grans canvis que han experimentat els jocs i les joguines és la seva durabilitat. Quan parlem de durabilitat fem referència a la vida útil de les joguines com a objecte, durant quant de temps l’utilitzem.

El consum desmesurat dels nostres dies ha portat a les joguines a transformar-se en objectes sovint molt volàtils, poc utilitzats i aprofitats. La sobreestimulació que reben molts infants per la quantitat desmesurada de joguines que tenen implica que moltes són, sovint, oblidades al fons d’un armari o d’una capsa poc després d’haver-se comprat.

Aquest consum desmesurat ha requerit una baixada dels preus de les joguines, el que ha portat també a un canvi de materials: avui en dia la gran majoria de joguines estan compostes de plàstic, a vegades de poca qualitat, pel que es trenquen amb molta facilitat després d’algunes sessions de joc.

Després de la neteja anual, moltes d’aquestes joguines (senceres i trencades) van a parar, en bosses, al contenidor gris. Seran incinerades o enterrades, transformant-se en residus perjudicials poc després d’haver-se consumit.

Aquest model de consum és pervers i insostenible i ens porta a no valorar les joguines ni tota l’energia i recursos que calen per fabricar-les i, després, en gestionar-les com a residu.

Des de La Vida dels Jocs i de les Joguines volem promoure allargar la vida de les nostres joguines. Què vol dir allargar la vida a les joguines? Molt senzill: fer que durin més, consumint joguines de millor qualitat, cuidant-les, reparant-les i buscant nous companys per elles quan ja no les vulguem. Tal com es feia fa anys, quan les joguines passaven d’uns a altres i acompanyaven a generacions i generacions d’infants abans de transformar-se en un residu.

Els motius són diversos, però la sostenibilitat i el desenvolupament infantil és un dels principals. La sostenibilitat, perquè aquest model ens ha portat a la crisi climàtica actual, de manera que un canvi en la nostra manera de consumir pot ajudar a pal·liar i no empitjorar les conseqüències. Però també pel desenvolupament dels infants, actualment sobreestimulats per la quantitat de joguines que tenen i el poc espai per la imaginació que els deixem. Els infants no necessiten tantes joguines. Comprar-ne menys però de millor qualitat afavorirà que les valorin, les cuidin i les reparin, desenvolupant així habilitats diverses i actituds i valors de sostenibilitat i responsabilitat.

Volem que els infants s’estimin a cadascuna de les seves joguines. Que no s’oblidin de totes les aventures que han viscut plegats.

 

Si voleu un recurs fantàstic per treballar aquest tema amb els més petits de la casa, encara tens opció d’aconseguir el conte de la Tom enviant un correu a info@espaiambiental.coop 

Inscriu-te al butlletí per estar al dia dels tallers de reparació de jogunes que oferim!