Sabem que el joc és important. Com a mamífers que som, es a través del joc que ens descobrim a nosaltres mateixos com a individus i als altres. Jugant coneixem el nostre cos, les seves possibilitats i els seus límits. També jugant aprenem les normes i valors socials, i aprenem moltíssims coneixements de disciplines tan diferents com la història, les matemàtiques,… Ens ajuda en el desenvolupament de diferents àrees del cervell i en l’adquisició de noves habilitats i coneixements. I, sobretot, ens diverteix. Moltíssim. 

El joc és, per tant, una de les activitats inherents i indivisibles de l’ésser humà. Per això està recollit a la Declaració sobre els Drets dels infants, que les Nacions Unides van aprovar, per primera vegada, el 1959 i van actualitzar i ratificar tal com la coneixem avui l’any 1989.  

 

L’article 31 de la Convenció sobre els Drets de l’Infant així s’expressa “el dret de l’infant al descans i a l’esplai, al joc i a les activitats recreatives pròpies de la seva edat i a participar lliurement en la vida cultural i en les arts“. 

L’any 1999, l’Associació Internacional de Ludoteques (ITLA) va promoure, per primera vegada, el Dia Internacional del joc, que es celebra a indrets molt llunyans i diferents cada 28 de maig. Aquest dia vol reconèixer el valor i la importància del joc en la vida de les persones, especialment dels infants, i de la necessitat de temps, espais i recursos per tal de poder-ho fer. 

Des del projecte “La Vida dels Jocs i de les Joguines” ens sumem a aquesta reivindicació i apostem per un joc sostenible, que promogui la sostenibilitat de la vida al planeta; i us convidem a participar en alguna de les moltes activitats que s’organitzen, com la festa que organitzen al Casal Infantil Fort Pienc de Barcelona. 

 

Consulta aquí les nostres guies, videos i manifestos per conèixer opcions per jugar de manera sostenible.