Actualment la majoria dels infants tenen gairebé infinites possibilitats alhora afegir complements al seus jocs: tenen joguines figuratives, que representen quelcom (ja siguin de fantasía o de la vida real); tenen joguines neutres, com blocs de construcció per crear; tenen materials variats, disfresses, jocs de taula, joguines esportives,… Tantes que, a vegades, acaben saturats. I no només això, sinó que la gran disponibilitat de joguines sovint acaba afectant a algunes dels grans beneficis del joc, com l’estimulació de la imaginació. 

Per això, ja fa anys que diverses corrents educatives aposten per tornar a la simplicitat del joc d’abans i aprofitar tots els recursos que ens aporta la natura. Jugar amb pedres, pals, fulles, amb l’entorn, amb la terra, te inifitat de beneficis, pels infants i pel planeta. 

Us en compartim uns quants:

  • És, inegablement, la manera més sostenible de jugar. Aprofitar allò que naturalment hi ha al nostre entorn i que no ha necessitat d’un procés humà (amb la despesa de recursos i energia que implica) ni el necessitarà per ser gestionat com a residu, és l’alternativa sostenible per excel·lència. Sempre que juguem amb l’entorn, però, haurem d’intentar deixar-lo el més semblant possible a com l’hem trobat, per tal d’interferir el mínim possible amb els ecosistemes i la natura. 
  • Té efectes positius en el desenvolupament físic dels infants. Jugar a la natura permet que els infants utilitzar les seves capacitats físiques, com correr, escalar, utilitzar la força, l’equilibri,… 
  • El fet de jugar en un entorn natural implica infants més actius i, per tant, que augmenten la seva activitat física, millorant el seu estat de salut general
  • El desenvolupament cognitiu dels infants també es veu afectat positivament, especialment tot el que te a veure amb la creativitat i l’autoestima. 
  • Per últim, però no menys important, poder jugar a la natura o amb elements naturals, permet als infants estones de gaudi que faciliten el desenvolupament d’actituds de cura i respecte vers el medi ambient i els entorns naturals, tan imprescindibles avui en dia. 

Així que si voleu promoure estones de joc més sostenibles i saludables, no us ho penseu: a jugar a la natura!