Sovint pensem que les coses noves són les millors: ningú les ha utilitzat, estan noves de trinca, sense esquerdes i ben lluents. Aquesta visió s’estén al món de les joguines i els infants a vegades menyspreen les joguines utilitzades per la valoració social que es fa dels objectes nous. 

Aquesta visió, però, ens ha portat a generar un volum de residus totalment insostenible pel nostre benestar i el del nostre planeta, així com la resta d’éssers vius que l’habiten. En el cas de les joguines, ens ha portat a produir milers de tones anualment, moltes de les quals acaben incinerades a causa de la dificultat de reciclar-les per la combinació de materials diferents.  

Però estem de sort: el conte de la Tom ja està aquí! 

Fa poquets dies hem recollit, per fi, els exemplars del conte de “La Tom a l’Hospital de les joguines” escrit per la Paula Ramos, il·lustrat per la Noemí Batllori i editat gràcies a l’impuls d’Espai Ambiental Cooperativa i la col·laboració de moltes persones i entitats en la campanya de Goteo que vam fer a finals de l’any passat.   

El conte explica la història de la Tom, una osseta de peluix que, després de compartir la infància del Quim i de la Sara, emprèn una increïble aventura que la portarà de la muntanya fins a l’hospital, on haurà de ser intervinguda per la Doctora de les Joguines. Amb aquesta aventura acabarà sent la joguina estrella d’una Ludoteca on els infants no voldran deixar d’escoltar les seves històries i aventures.   

Aquest conte és el protagonista d’un dels tallers del projecte i, al escriure’l, buscàvem la complicitat dels infants per revaloritzar les joguines ja utilitzades. El valor afegit d’aquestes són totes les aventures i històries que han compartit amb tants infants i que no poden explicar-nos.   

Aquesta és una manera d’ajudar als infants a mirar a les joguines de segona mà amb uns altres ulls i fomentar el seu intercanvi. Així, serà més senzill reduir el consum de noves joguines i la gran problemàtica que suposa el gran volum de producció i tots els residus que generen.   

Ben aviat començaran a arribar als col·laboradors de la campanya els exemplars del conte de la Tom.

 

CONTES ESGOTATS!

Si no vas participar en la campanya encara tens opció d’aconseguir el conte de la Tom enviant un correu a info@espaiambiental.coop