El consumisme que impera a la societat en la qual vivim sovint ens porta a pensar que necessitem objectes per fer qualsevol acció. Fins i tot per jugar!
Ens diuen que els infants necessiten moltes joguines per ser feliços, per desenvolupar-se com a persones, per socialitzar, per gaudir de la vida…
En contra del que diu la publicitat i les empreses de joguines, qualsevol persona que hagi estat en contacte amb infants té clar que això no és cert. Jugar és una activitat lliure i, per tant, no està condicionada per l’accés a joguines comprades. És més, de l’avorriment sovint sorgeixen els jocs més divertits i creatius.
La falta de joguines comercials o figuratives (aquelles que representen algun objecte de la realitat) propicia que els infants creïn, imaginin i desenvolupin les seves capacitats d’una manera diferent. I una de les millors aliades en aquesta situació és la natura, que pot propiciar infinits recursos per donar sortida a la imaginació infantil.
Abans, però, hem de tenir clar que les accions a la natura han de ser controlades i intentant generar el menor canvi possible. Per tant, si construïm una cabana, haurem de procurar desmuntar-la després i distribuir els materials utilitzats més o menys com els hem trobat.
El mateix passa amb pedres i pals. Sovint són amagatalls pels animalons, pel que haurem d’intentar generar el mínim canvi possible. I, òbviament, tenint en compte que el respecte pels animals i plantes i per la seva llar ha de ser sempre la màxima que regeixi els jocs a la natura.
Partint d’aquí, les possibilitats són infinites. Les fulles caigudes a la tardor poden simular una pluja divertidíssima o transformar-se en disfresses biodegradables súper originals. Les pedres són perfectes per fer construccions i fent una mica de fang podrem embrutar-nos fins a l’infinit. A més, la interacció directe amb aquests elements estimularà els sentits dels infants, ajudant al seu desenvolupament.

Tot, d’una manera sostenible i sense generar residus. No és magnífic?

Jugar de manera responsable és possible! Consulta el Manifest de famílies consumidores responsables de joguines per conèixer altres accions de consum responsable de jocs i joguines i adhereix-te!

 

(Fotos de freepik a www.freepik.es )