S’acosten les festes i ja va tothom boig per escollir els millors regals, també per les més petites de casa. És especialment durant les properes setmanes, que la indústria de les joguines i els jocs fa la gran majoria de la seva facturació anual, que a l’Estat Espanyol l’any 2019 va passar del 1600 milions d’euros. Això són moltíssimes joguines! Segur que si teniu algun infant a prop sabeu a què ens referim. 

En la nostra societat, el consum de joguines és enorme. Només cal acostar-se a algun punt verd en aquestes dates per veure com s’omplen les gàbies. I la majoria d’elles no es poden reciclar. Fem que els infants consumeixin joguines de manera inconscient i així, aprenen a ser consumidores sense preguntar-se res dels productes que adquiriran i sense saber que hi ha moltes maneres diferents de consumir.

Per aquest motiu, des de fa més de 3 anys, La Vida dels Jocs i de les Joguines té com a objectiu despertar en els infants l’esperit crític sobre el model de consum actual a través de les joguines, el seu objecte preferit. Per fer-ho, hem explorat amb centenars d’infants de tres municipis diferents (Sabadell, Martorell i Barcelona), com és el model de consum majoritari actualment i les implicacions que té tant per les persones com pel medi ambient. 

A partir d’aquí, s’han generat diversos debats al voltant de les alternatives de consum responsable i de les possibilitats reals de ser consumidores més responsables per adonar-nos, en la majoria de casos, que ja ho feien! Molts dels infants s’intercanvien joguines, les regalen a familiars o amics i, en alguns casos, també les reparen, especialment les joguines electròniques. 

Com tota aquesta informació moltes famílies no la tenen disponible, vam proposar als infants fer itineraris pel seu municipi per poder descobrir i conèixer els projectes, comerços i equipaments municipals que faciliten un consum més responsable i sostenible de joguines per, finalment, transformar tota aquesta informació en una Guia de Consum Responsable que facilités l’accés a aquesta informació i el coneixement de tots aquests punts, a tota la ciutadania del municipi. 

A Sabadell, a més, es va fer una exposició que va circular per escoles, biblioteques i altres equipaments municipals, fent encara més accessible la informació. 

Així que estem molt emocionades de, per fi, poder presentar les tres Guies de consum responsable de joguines disponibles fins ara. Si sou o passeu per algun dels municipis, us facilitaran trobar llocs on ser consumidores responsables de joguines!

 

Guia de Consum responsable de Jocs i Joguines, Barcelona

Guia de consum responsable de jocs i joguines, Martorell

Joguines Responsables, Sabadell

 

Volem agrair a les diferents administracions que han apostat per aquest projecte, facilitant la participació d’infants i professorat en un projecte tan innovador com la Vida dels Jocs i de les Joguines. L’Ajuntament de Sabadell, el de Barcelona, el de Martorell, la Diputació de Barcelona i l’Agència de Residus de Catalunya han fet possible totes les activitats i recursos generats. 

A més, enguany volem fer una recomanació especial de tres projectes que han ajudat, també, a que La Vida dels Jocs i de les Joguines continuï endavant i que, a més, són molt bona idea per regalar de manera responsable.

Ekilikua Creaciones, un projecte editorial amb uns jocs de taula increïbles, carregats de valors i de proximitat. Trobareu jocs i altres recursos per totes les edats amb temàtiques tan importants com el feminisme, la protecció dels altres animals, el cooperativisme, el consum responsable i molts altres. A més, els jocs són cooperatius pel que promouen la col·laboració i cooperació entre les jugadores. Estem segures que us robaran el cor.

Sortir amb nens, una web carregada de recursos, activitats i llocs per visitar amb infants. Trobareu un munt d’idees si voleu fer regals immaterials als infants de la família. A més, també podeu trobar receptes per fer amb infants, recomanacions de llibres i idees d’activitats per fer a casa durant les vacances.

Biciclot, una cooperativa de treball que promou la bicicleta com a mitjà de transport i que treballa per la transformació a una mobilitat sostenible. Situats a Barcelona, treballen molt properament amb el territori i a més de reparació de bicicletes, fan cursos per infants i adults, així com activitats escolars i rutes per la ciutat.

 

Si vols que el teu municipi també tingui una Guia de Consum Responsable de joguines, escriu-nos a info@espaiambiental.org