Teníem moltes ganes d’explicar-vos aquesta nova branca del projecte “La vida dels jocs i de les joguines”, la nostra aposta especial pel consum responsable de joguines i per una educació que promogui infants amb actituds de consum més conscients i sostenibles. I, sobretot, més informades. 

Les joguines són un dels objectes més consumits pels infants, igual que la roba i els aliments. El sector de la joguina a l’estat espanyol va tancar l’any amb unes vendes per valor de 929 milions d’euros i la gran majoria d’aquestes joguines venen, com molts dels altres objectes que consumim, principalment de la Xina. Porten amb si, doncs, totes les conseqüències nefastes que ja coneixem d’altres sectors: explotació laboral, contaminació ambiental, gran despesa d’energia i altres recursos…

Imagineu tots aquests milions transformats en joguines que, sovint massa aviat, acabaran a les escombraries La seva barreja i varietat en materials fa que siguin molt difícils de reciclar, el que implica tones i tones de residus en incineradores o abocadors. 

Per sort, igual que amb altres objectes, existeixen moltes alternatives per consumir joguines de manera més sostenible. I d’això hem estat parlant amb infants de Sabadell i Martorell durant el curs 2020-21, en el que vam haver de transfomar el projecte a causa de la crisi sanitària. I no podem estar més contentes amb el resultat.

 

JOGUINES RESPONSABLES A SABADELL

Durant la tardor del 2020 vam visitar diferents escoles de Sabadell, per tal de donar a conèixer aquesta realitat entre els infants i elaborar, de manera conjunta, una Guia de Consum Responsable de Joguines del municipi. 

Promocionats pel departament de Consum de l’Ajuntament, vam desenvolupar dos tallers amb cada grup participant. En el primer, els infants descobrien la realitat de les seves pròpies joguines: on s’havien fabricat, per qui, quins materials s’havien utilitzat, com havien arribat fins aquí… El taller finalitzava amb l’elaboració, entre tots els infants, d’un llistat d’opcions que ells podien dur a terme per tal de consumir joguines de manera més responsable: reparant-les, reutilitzant-les, comprant joguines fetes a prop,…

Durant el segon taller, els infants havien d’investigar sobre una d’aquestes opcions i elaborar la informació necessària per a elaborar la Guia. A més, van poder conèixer diferents opcions al seu municipi i compartir els que coneixien. 

Podeu llegir les notícies que va fer l’Ajuntament sobre el projecte aquí i aquí.

 

JOGUINES RESPONSABLES A L’ESCOLA LOLA ANGLADA DE MARTORELL

En el cas de Martorell, vam desenvolupar, al final del curs, tallers a l’Escola Lola Anglada. En aquests, vam poder debatre sobre la producció i el consum de joguines, descobrint on es fabriquen les joguines, com arriben fins aquí, amb quins materials estan fetes, qui les fa i com… 

En aquests tallers, ens vam centrar en la reparació i la creació de noves joguines. Així, cada infant va poder crear un peluix a partir de peces d’altres peluixos descartats. 

Per molts infants, era la primera vegada que cosien, així que també van poder aprendre i practicar d’una manera ben divertida.


Ara ens prenem unes setmanes per descansar i preparar els nous projectes que iniciarem a partir del setembre, així que… estigueu ben atentes!

 

Si vols desenvolupar projectes d’Aprenentatge i Servei de Consum Responsable de Joguines a la teva escola o municipi, escriu-nos a info@espaiambiental.coop!